koe

ONZE IDEEËN

Wat je van ons mag weten.

Groente in de winkel

DUURZAAM ETEN

of, 3 STAPPEN in DE GOEDE RICHTING

Eenvoudig, maar niet simpel.

Er is nog heel erg veel te verbeteren op weg naar een circulair, duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem.

Een ding is duidelijk, om verschil te maken moet iedereen meebewegen: de producenten, de groothandels, supermarkten en consumenten.

Dit gaat dus ook over onszelf. Ook wij zijn er nog niet, maar gelukkig maken we wel steeds kleine stappen in de goede richting. Sterker nog, we hebben dit tot onze missie gemaakt. Iedere dag een stapje duurzamer, en hiermee willen we iedereen aanmoedigen ook stappen te zetten. Samen bouwen we aan een duurzame, leefbare en waardevolle toekomst.

Doe je mee? Hieronder drie tips.

De kas

VOLG DE SEIZOENEN.

Het eten van groenten en fruit van dichtbij en uit het seizoen heeft nog veel meer voordelen dan de enorme winst op de uitstoot van CO2.

Seizoensgroenten- en fruit zijn veel lekkerder, gezonder, goedkoper en gevarieerder. Ook voelt het natuurlijker om boerenkool te eten in de winter, en asperges in het voorjaar. En natuurlijk hoef je niet de hele winter kolen te eten, maar zet een paar stappen. Op internet is veel te vinden over seizoensproducten om mee te koken. De makkelijkste manier om met de seizoenen te eten is om lokaal te kopen.

Dat brengt ons bij het volgende punt.

jonge aardappels

EET LOKAAL.

In de meeste gevallen zijn producten uit de buurt ook uit het seizoen. Onze vuistregel is: hoe korter de afstand tussen gewas en bord, hoe beter.

Nederland is, ongelofelijk maar waar, de tweede voedselexporteur ter wereld. We produceren enorme hoeveelheden voedsel, dus er is veel keuze.

Lokaal kopen heeft veel voordelen. Je bespaart veel onnodige CO2-uitstoot omdat er weinig afstand afgelegd hoeft te worden. Je steunt lokale ondernemingen, en je bent je bewuster van wat je eet.

Dit bewustzijn is een belangrijke stap. Je boodschappen doen op de lokale markt, de bordjes lezen in de supermarkt en uit eten (zodra het weer kan) bij restaurants met lokale leveranciers zijn goede manieren om dit principe te implementeren.

Ja, het kost tijd en moeite, en ja het loont. Daarom geeft het je voldoening.

Gebraden kip

EET MINDER VLEES.

Wij houden ook van een goed stuk vlees. Maar niet iedere dag. De vleesindustrie draagt, zoals iedereen weet, significant bij aan aan de opwarming van de aarde. Om een kilo vlees te produceren zijn simpelweg veel en veel meer grondstoffen, tijd en energie nodig dan voor een kilo groenten.

We zullen het hier eenvoudig houden: een goede balans tussen plantaardig en en dierlijk voedsel betekent een betere gezondheid, voor jouzelf en voor de planeet. Win-win dus!

Heel veel Nederlandse producten zoals bonen, noten, eieren en paddenstoelen zijn goede vleesvervangers. Wil je iets doen aan de klimaatverandering? Zoek ze, en koop ze. Plant een walnotenboom in je tuin (als je die hebt), of zet een paar tomaten op je balkon. Grill een bloemkoolsteak. Iedere stap helpt.

Denk je dat je iets mist? Proef onze paddenstoelen en pastrami eens naast elkaar, en oordeel zelf!

schapen op dijk

MEER WETEN?

We beantwoorden graag je vragen, of brengen je in contact met onze relaties.

Stuur ons een mail, info@eatdis.nl

handgesneden pastrami

PASTRAMI

of, ONS POPULAIRSTE BROODJE

Pekel, rook en aandacht.

Naast onze vegetarische en veganistische opties, hebben we ook een aantal goede vleesopties. Ons broodje huisgerookte pastrami bijvoorbeeld. In deze blog vertellen we je meer over het verhaal achter onze pastrami: waar komt het vlees vandaan en wat doen we ermee?

Bij DIS willen we alleen nog met verantwoord vlees van hoge kwaliteit werken, en het liefst van dichtbij (dat is niet altijd vanzelfsprekend, aangezien vlees uit Zuid-Amerika vaak goedkoper is dan ons Nederlandse vlees) om de CO2 uitstoot van onze producten te minimaliseren.

Door de groeiende welvaart stijgt de wereldwijde vraag naar vlees gestaag. Vlees heeft een hoge prijs: je hebt er heel veel land, voer, water en tijd voor nodig. De belasting van het klimaat door de vleessector is hierdoor vele mate groter dan die van bijvoorbeeld groenten. Reden genoeg dus voor een aantal serieuze afwegingen.

pastrami

WAAR KOMT ONS VLEES VANDAAN?

Het vlees van onze pastrami komt van de borst van een Nederlands Simmentalrund. We kiezen bewust voor een Nederlandse koe, omdat we zo (vergeleken met vlees van een ander continent bijvoorbeeld) heel veel CO2 uitstoot besparen.

Dit Zwitserse runderras is een zogeheten dubbeldoelras, wat betekent dat ze voor zowel de melk als haar vlees gehouden wordt. Voor onze pastrami gebruiken een minder courant deel van de koe, dat anders vaak eindigd als stoofvlees of gehakt. In plaats daarvan steken we er wat tijd in en krijgen we er heerlijk malse pastrami voor terug.

Veel beter, toch?

pastrami sandwich

WAT IS PASTRAMI EIGENLIJK?

Pastrami is een stuk vlees (vaak runderborst) dat eerst gepekeld en dan gerookt wordt. De pekel maakt het vlees houdbaar, een gewenst effect voor de komst van de ijskast.

“Pastrami” komt van het Roemeense werkwoord “pastra” dat conserveren betekent. Deze oude techniek komt uit Roemenië waar men Pastra maakte van bijvoorbeeld schapenvlees. Dit recept is meegereisd met Roemeense Immigranten naar New York in de Verenigde Staten, waar er rook aan toegevoegd werd en we het inmiddels populaire en gemoderniseerde product van kennen.

Pastrami home smoked

‘ONZE’ PASTRAMI

Tijdens de eerste lockdown hebben we geëxperimenteerd met verschillende soorten Nederlands rund (van Black Angus tot Wagyu), pekel (weinig of veel smaken toevoegen, een paar dagen tot drie weken pekelen), en rook (neutrale Berkensnippers, of zoetere fruitsoorten, kort of lang roken).

Uiteindelijk pekelen we ongeveer een week in een neutrale pekel, en roken we vijf uur op een mix van Nederlandse houtsoorten.

Deze warme vlees gaat met mosterd en pickles tussen twee vers geroosterde stukken pavé en voilà: een heerlijk broodje pastrami.

Pastrami sandwich

MEER WETEN?

We beantwoorden graag je vragen, of brengen je in contact met onze relaties.

Stuur ons een mail, info@eatdis.nl

shop front dis

HET BROOD

of, DE RUGGENGRAAT van ONZE SANDWICHES

Smaakvol, mals en krokant.

In onze vorige blog deelden we het geheim achter onze ‘eenvoudige’ broodjes met kaas. Vandaag gaan we dieper in op de verschillende soorten brood die we gebruiken.

Een van de meest basale, oude, heerlijke, en ja, soms zelfs heilige soorten voedsel is het brood: simpelweg niet weg te denken uit ons leven.

Al vele tienduizenden jaren bakken we brood, wat het waarschijnlijk een van de oudste gerechten ter wereld maakt. Dat we graag brood eten is dus geen wonder. Dat we bij DIS de keuze voor ons brood erg serieus nemen,
is een vanzelfsprekendheid.

pizza bianca bread sandwich

ONZE KEUZE.

We hebben het geluk dat er een fantastische authentieke bakkerij om de hoek zit, misschien wel de beste van het land.

Bij Gebroeders Niemeijer wordt het brood met de hand gevormd en in een steenoven gebakken, op de traditionele manier.

Alles in deze bakkerij staat in het teken van smaak en kwaliteit. Wij gebruiken twee soorten brood van Niemeijer voor onze broodjes: Pavé en Pizza Bianca.

bread pizza bianca

PAVÉ.

Dit is een typisch Frans brood dat vernoemd is naar een straatsteen, het soort waar wielrenners van wakker liggen: plat en licht afgerond aan de uiteinden.

Pavé wordt gebakken van hetzelfde deeg als een baguette, maar smaakt anders door de vorm en werkwijze.

Meel, water, zout, een beetje gist en veel kunde zijn de enige ingrediënten van dit heerlijke knapperige brood met een licht nootachtige smaak: perfect voor onze broodjes geroosterde aubergine, gebakken paddenstoelen, gerookte pastrami en gegrilde kip.

sandwich bread pizza bianca

PIZZA BIANCA.

Dit klassieke brood uit Rome is gemaakt van een pizzadeeg zonder beleg, waardoor het tijdens het bakken de warme lucht in groeit tot een prachtig groot brood: knapperig van buiten, zacht en mals van binnen.

Eenmaal uit de oven wordt ze besprenkeld met olijfolie en zeezout. Heerlijk dus met onze verschillende soorten kazen van Kaans kaashandel, ambachtelijke ham of vers gemaakte eiersalade met bieslook en kervel.

 

MEER WETEN?

We beantwoorden graag je vragen, of brengen je in contact met onze relaties.

Stuur ons een mail, info@eatdis.nl

broodjeszaak

EEN BROODJE KAAS

of, EEN ODE aan HET BROODJE KAAS

Eenvoudig, maar niet simpel.

Was het niet zo dat we geleerd hebben om zonder handen te fietsen zodat we onderweg ons broodje kaas kunnen eten?
Nederlandser kan niet. Zo’n broodje houden we graag in ere,
net als de traditionele bakker en kaashandel.

Bij DIS houden we van authenticiteit, ambacht, lokale producten en duurzaamheid. Door onze producten bij traditionele bedrijven in te kopen dragen we bij aan het behoud van deze ambachten en werken we vooral met handgemaakte producten van kwaliteit, en dat proef je.

Gezond, duurzaam en heerlijk lunchen gaat heel goed samen, een paar goed ingrediënten combineren is genoeg. We laten graag zien hoe.

Issa Niemeijer

HET BROOD.

Een lekker broodje zonder lekker brood bestaat niet.

Wij vinden dat het lekkerste Amsterdamse brood gebakken wordt bij bakkerij Gebroeders Niemeijer, in 2008 gestart door Issa en Marco Niemeijer.

Deze prachtige bakkerij op de Korte Nieuwendijk ligt op 10 minuten lopen van DIS en haar broden worden na een lange reistijd gebakken op de traditionele stenen vloer van de oven waardoor het haar karakteristieke smaak en knapperige korst krijgt.

Issa Niemeijer maakt waanzinnig lekker ambachtelijk brood, en wij vinden het een grote eer om hiermee te mogen werken.

kaans kaashandel

DE KAAS.

De lekkerste Nederlandse kaas die we kunnen bedenken halen we bij Kaans Kaashandel in Hoorn.

Als een van de laatste ambachtelijke kaasbedrijven kopen zij hun kaas zeer jong en laten deze in hun eigen pakhuis al draaiend en boenend op houten planken rijpen tot absolute topkwaliteit bereikt is.

Dat is de smaak van meer dan honderd jaar ambachtelijke specialisatie. Arbeidsintensief, kostbaar, tijdrovend, en oh zo lekker!

broodje kaas

DE COMBINATIE.

Wanneer we een broodje kaas beleggen doen we dat met het handgemaakte brood van Issa Niemeijer, Nederlandse roomboter die we met de hand mengen met mild mineraalrijk zout, en de ambachtelijk gerijpte kazen van Kaans kaashandel.

Dit maken we af met de peperige frisheid van waterkers, en zo hebben we een fantastisch eenvoudig gerecht dat alleen mogelijk is door met de allerbeste producten te werken.
schapen op dijk

MEER WETEN?

We beantwoorden graag je vragen, of brengen je in contact met onze relaties.

Stuur ons een mail, info@eatdis.nl